Wat is oversluiten en hoe werkt het?

Wat is oversluiten? Oversluiten is het omzetten van je huidige hypotheek naar een nieuwe hypotheek. Je bent niet verplicht dit bij je huidige geldverstrekker te doen. Door je hypotheek over te sluiten kun je veel geld besparen. Daarnaast is het mogelijk om betere voorwaarden krijgen, waardoor je bijvoorbeeld je hypotheek sneller kan aflossen.

Wat houdt oversluiten in?

Bij oversluiten vervang je in feite jouw huidige hypotheek door een nieuwe hypotheek. Omdat je hiermee alsnog jouw overeengekomen rentevaste periode niet afmaakt, moet je wel een vergoeding betalen aan de bank. De bank loopt namelijk inkomsten mis die jullie wel hadden afgesproken.

De vergoeding kan hoog uitvallen

Deze vergoeding kan hoog uitvallen en moet je bovendien direct bij het oversluiten betalen.

Hoge kosten kunnen een drempel zijn
Mocht je toch zelf in staat zijn om de vergoeding te betalen of bij te lenen, dan zijn er nog een aantal hindernissen op de weg naar besparing.

Vaak kan je niet oversluiten zonder een uitgebreid hypotheekadviestraject, hierbij worden ook jouw inkomen en woningwaarde opnieuw getoetst. Als je huidige inkomen te laag is of je woning onder water staat, dan is oversluiten vaak al niet mogelijk.

Yes, ik kan de vergoeding betalen
Als je uiteindelijk de vergoeding kan betalen en je door de toetsing bent gekomen, vormen de bijkomende kosten nog een drempel.

Voor het hypotheekadvies zal je advieskosten moeten betalen. Daarnaast zijn er ook nog andere bijkomende kosten, zoals taxatiekosten, administratiekosten en notariskosten. Al met al kost dit al snel duizenden euro’s extra.

Wanneer past oversluiten bij mij?

Oversluiten is interessant als je de vergoeding kunt betalen, je spaargeld wilt investeren in je woning en je door de inkomenstoetsing heen komt. Daarnaast moet je ook bereid zijn om een adviestraject in te gaan en de extra kosten voor de notaris en taxatie te betalen.

Is het antwoord ja op alle punten?
Indien je bovenstaande vragen allemaal met “ja” beantwoordt, is oversluiten de beste keuze. Met oversluiten krijg je een lagere rente dan met rentemiddeling. Indien je door een van onze aangesloten adviseurs geholpen wilt worden met het oversluiten van je hypotheek, vul dan je gegevens onderaan in het contactformulier in.

Wil jij ook weten of je kan besparen en hoeveel je kunt besparen met Rentemiddeling voor €29,99?

Rentemiddeling als alternatief

Om al deze hindernissen tegen te gaan, is rentemiddeling in het leven geroepen. Rentemiddeling biedt je de mogelijkheid om op een snelle en eenvoudige wijze te kunnen besparen. Maar wat is rentemiddeling nou precies?

Wat er gebeurt bij rentemiddeling
Bij rentemiddeling wordt jouw rentevaste periode opengebroken. Daardoor zit je niet meer vast aan je huidige rente, maar kan je een lagere rente kiezen. Hoe hoog deze rente is, hangt voornamelijk af van de nieuwe rentevaste periode die je kiest. Bij rentemiddeling moet je namelijk wel weer je rente voor een nieuwe periode vastzetten.

Hoe zit het met de boete?
Net als bij oversluiten loopt een bank inkomsten mis als de rentevaste periode wordt opengebroken. Daarom vraagt de bank ook bij rentemiddeling om een vergoeding. Deze vergoeding is gebaseerd op het verschil tussen je oude rente, je nieuwe rente en het aantal jaren dat je rentevaste periode eigenlijk nog vast stond. De vergoeding hoef je echter niet direct te betalen of voor bij te lenen, maar betaal je via een opslag op je nieuwe rente.

Ik heb een opbouwproduct, kan ik dan niet besparen?
Bij de meeste geldverstrekkers is het niet mogelijk om een hypotheek met een opbouwproduct, zoals een beleggingshypotheek, spaarhypotheek of een levenhypotheek, te middelen. Je kan een hypotheek met opbouwproduct wel oversluiten en hiervoor betaal je een vergoeding.

Rentemiddeling-plus

Het kan voordelig zijn om je hypotheek met een spaar- of beleggingshypotheek om te zetten naar een andere hypotheekvorm. De hypotheekschuld wordt dan omgezet naar de nieuwe hypotheekvorm en de al opgebouwde waarde wordt dan afgelost op de hypotheekschuld. Bij rentemiddeling-plus kunnen wij je een indicatie geven hoeveel je hiermee kunt besparen. Je huidige hypotheek wordt dan omgezet naar een annuïteitenhypotheek.

Ik wil geholpen worden met het oversluiten

Wij bieden zelf geen oversluiten aan. Wil je graag geholpen worden met het oversluiten van je hypotheek? Wij hebben een netwerk van aangesloten hypotheekadviseurs, die je hier graag bij helpen. Door onderstaand contactformulier in te vullen, zal Zorgeloosch een afspraak voor je inplannen. Zorgeloosch is gespecialiseerd in het inplannen van hypotheekafspraken en werkt samen met verschillende partijen.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Nadat je het aanvraagformulier hebt ingevuld, zal het afsprakenteam van Zorgeloosch telefonisch contact met je opnemen. Dit gebeurt al binnen 2 werkdagen. Vervolgens zal er een kennismakingsgesprek worden ingepland met een hypotheekadviseur. Het kennismakingsgesprek is gratis en verplicht je tot niets. Zo weet je zeker dat je de beste deal hebt.

Aanvraagformulier voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek

Door onderstaand aanvraagformulier in te vullen heb je recht op een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek weet je waar je aan toe bent.

Vul hier jouw aanvraagformulier in

Interessante linkjes

Rentemiddeling bij Obvion

Oversluiten of rentemiddeling bij ING?

Rentemiddeling bij Regiobank

Rentemiddeling bij SNS

Oversluiten of toch rentemiddeling bij ABN AMRO?

Rentemiddeling bij Florius

Oversluiten of rentemiddeling Rabobank

Rentemiddelen bij WestlandUtrecht Bank

Rentemiddeling bij Aegon