Hoe kan ik rentemiddeling berekenen?

Om uit te leggen hoe rentemiddeling werkt hebben we een vereenvoudigd rekenvoorbeeld voor je opgesteld. Zodat jij inzicht kan krijgen in hoe je rentemiddeling kan berekenen. De berekening van rentemiddeling kan per bank verschillen en kan dus afwijken van onze berekening. Wel kan de berekening je een indicatie geven van hoe rentemiddeling wordt berekend.

Vereenvoudigd rekenvoorbeeld*

Aflossingsvrije hypotheek:
Boeterente:
€240.000,00
€24.000,00
Huidige rente:
Marktrente:
Nieuwe rente:
Verschil:
4,5 %
2,0 %
3,0 %
1,5 %
Lasten huidig:
Lasten na rentemiddeling:
Besparing per maand:
€900,00
€600,00
€300,00
Besparing per jaar:
Besparing na 10 jaar:
€13.600,00
€36.000,00

*De exacte berekening is complexer en varieert per geldverstrekker.

Situatieschets
Stel je hebt een aflossingsvrije hypotheek van €240.000,- met een rente van 4.5% die nog vier jaar vast staat. Je betaalt nu €900,- bruto per maand.

Met rentemiddeling kan je de lage rente van dit moment voor een nieuwe rentevaste periode vastzetten.

Een nieuwe rentevaste periode van 10 jaar

Als je kiest om de rente opnieuw vast te zetten voor een periode van 10 jaar dan is de rente op dit moment 2%. Dat is vier jaar lang een verschil van 2,5% ten opzichte van de rente die je nu betaalt. Zolang had je immers je oude rente nog betaald. Grof geschat is de boete die je hiervoor moet betalen dan €24.000,-, namelijk 10% (4 maal 2,5%) van je hypotheeksom.

Deze boete van 10% wordt gelijkmatig verspreid over je nieuwe rentevaste periode. Aangezien je deze rente voor 10 jaar vastzet, betekent dat een renteopslag van 1,0% per jaar.

In dit voorbeeld geldt dus, dat je nieuwe rente voor 10 jaar wordt vastgezet en 3,0% gaat bedragen. Dit is namelijk de marktrente van 2,0% vermeerderd met de opslag van 1,0%. Je betaalt dan voortaan €600,- per maand. Zo bespaar je maandelijks €300,- en jaarlijks €3.600,-.

Over de nieuwe looptijd kan je veel besparen
Na de gekozen 10 jaar heb je dus €36.000,- bespaard ten opzichte van jouw huidige situatie. Hierbij gaan we ervan uit dat de marktrente na afloop van je rentevaste periode even hoog of hoger is als je oude rente. Of je uiteindelijk meer of minder bespaart, hangt daarom af van of de marktrente dan hoger of lager is dan jouw nieuwe rente.

Welke rentevaste periode je daarom het beste kan kiezen, hangt af van je eigen verwachtingen en is een keuze die je zelf moet maken.

Hoe gaat het verder in zijn werk?

Naast het openbreken van je rentevaste periode en het vastzetten van een nieuwe rente met opslag voor een nieuwe periode, zijn er nog wat bijzonderheden.

Bij rentemiddeling wordt jouw hypotheek niet overgesloten en blijf je gewoon bij dezelfde geldverstrekker. Omdat je hypotheek gelijk blijft, wordt niet nogmaals getoetst op risico. Daardoor is het mogelijk om te gaan besparen zonder dat jouw inkomen en woning worden getoetst. Ook hoef je niet meer langs de notaris. Zo bespaar je dus ook nog eens taxatie- en notariskosten.

Hoe je rentemiddeling kan aanvragen, staat vermeld in het rapport. Dit rapport kun je aan het einde van de scan afnemen voor een bedrag van €29,99.

Is de rente na rentemiddeling fiscaal aftrekbaar?

Voorheen waren er nog onduidelijkheden of de rente na rentemiddeling volledig fiscaal aftrekbaar was. De bestaande regels voor de hypotheekrenteaftrek blijven gelden. Dit houdt in dat de rente die je betaalt na rentemiddeling volledig fiscaal aftrekbaar is.

Direct weten wat jij kunt besparen?

Wil je weten of rentemiddeling mogelijk is bij jouw geldverstrekker?

Rentemiddeling bij Obvion

Rentemiddeling bij ING

Rentemiddeling bij Regiobank

Rentemiddeling bij SNS

Rentemiddeling bij ABN AMRO

Rentemiddeling bij Florius

Rentemiddeling bij de Rabobank

Wat is rentemiddeling bij WestlandUtrecht Bank

Wat is rentemiddeling bij Aegon